© Rootsville.eu

Greg Izor (US)
tiltle: Sustained Winds
music: Blues
release date: 2024
label: For The Road Records
info artist: Greg Izor


© Rootsville 2024


Greg woont momenteel in Spanje en ‘Sustained Winds’ (uitgebracht op het Nederlandse label For The Road Records) is opgenomen met de hulp van zijn Spaanse vrienden (Cesar Crespo, Javi Suarez, Luis Maldonado, Christian Morana, Pascu Monje en Paul San Martin).

Wat direct opvalt is de helderheid van de geluiden op deze plaat. “Ik wil dat het klinkt alsof je bij ons in de kamer bent”, legt hij uit. Het nummer Here on ice deed me denken aan het beroemde album ‘Folk Singer’ van Muddy Waters. “Eigenlijk gebruiken we voor de dingen die ik solo deed dezelfde microfoons als die zij gebruikten voor de Muddy ‘Folk Singer’-plaat.”

Als bescheiden man had hij niet de intentie om aan die standaard te voldoen, maar ik hou van die Muddy-plaat en als jij dat ook doet, zul je de gelijkenis opmerken. Wat ook opvalt is dat er op verschillende nummers geen drums zijn en de plaat over het geheel genomen behoorlijk gevarieerd is. "De nummers zijn behoorlijk anders dan op andere bluesplaten, er zit veel country- en New Orleans R&B-invloed in, samen met de traditionele dingen."

Greg is wereldkampioen zingen achter de beat. Als hij zingt, dwingt hij de band om zich aan te passen. Hoe natuurlijk alle delen van de nummers bij elkaar passen, staat in schril contrast met zijn perfectionisme ("Tussen de opname en de mixage en mastering, denk ik dat ik het 1 miljoen keer heb gehoord!").

'Sustained Winds' komt misschien over als een traditioneel bluesalbum, maar in zijn benadering van componeren en arrangeren doet hij een aantal eigenzinnige dingen; luister naar het drumgedeelte in All The Same, het gebruik van die basharmonica in Please Understand en wat dacht je van die elektrische sitar!

Let op 'Sustained Winds', mensen. Maar verwacht geen typische zanger-en-harpspeler-plaat. In zijn eigen woorden: “Het lijkt erop dat veel mondharmonicaspelers platen maken waarbij elk nummer een demonstratie is van wat de speler kan in een bepaalde stijl of positie of zoiets.


tracks:

01. Go Ahead On (Feat. The Royal We) (2:37)
02. Untrue (Feat. The Royal We) (2:41)
03. Here On Ice (Feat. The Royal We) (5:48)
04. Lies Of Omission (Feat. The Royal We) (2:25)
05. Ines (Feat. The Royal We) (3:36)
06. All The Same (Feat. The Royal We) (5:02)
07. I Never Gamble (Feat. The Royal We) (1:51)
08. Please Understand (Feat. The Royal We) (2:28)
09. Once Was Enough (Feat. The Royal We) (3:54)
10. Up To The Top (Feat. The Royal We) (4:14)